Fumara.gr

Τι είναι η Τροφική Δυσανεξία..Παράγοντες που προκαλούν

Τι είναι η Τροφική Δυσανεξία..Παράγοντες που προκαλούν

Τι είναι η Τροφική Δυσανεξία..Παράγοντες που προκαλούν

Τι είναι όμως η Τροφική Δυσανεξία;

Τροφική Δυσανεξία (δηλαδή η μη ανεκτικότητα τροφίμων) χαρακτηρίζεται γενικά κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα, το οποίο προκαλείται με την κατανάλωση κάποιας τροφής ή συστατικού της ή ως πρόσθετης ουσίας σε άλλο τρόφιμο και ειδικότερα στην αδυναμία κατανάλωσης, απορρόφησης, αφομοίωσης και μεταβολισμού της από τον οργανισμό.

Η αντίδραση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση διαφόρων αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού (αντισωμάτων, λευκοκυττάρων κ.λ.π.) για να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει αυτήν την τροφή, επειδή τη θεωρεί και την αντιμετωπίζει ως «εχθρική» και «βλαβερή» για τον ίδιο τον οργανισμό μας.

Αναμφισβήτητα η Υγεία είναι το ύψιστο αγαθό της ζωής!

Αν εξαιρέσουμε τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν σήμερα την υγεία μας, όπως τους γενετικούς, τους περιβαλλοντικούς, τις ασθένειες και τα ατυχήματα, τον σύγχρονο τρόπο ζωής και το άγχος, η διατροφή είναι ο μόνος παράγοντας ο οποίος μπορεί να ελεγχθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • Μπορούμε λοιπόν να ελέγξουμε τη διατροφή μας?
  • Μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας μέσω της διατροφής μας?
  • Μήπως άραγε κάποιες τροφές, αντί να μας θρέφουν μας αρρωσταίνουν?
  • Προβληματίζεστε τι πρέπει να τρώτε?
  • Πόσο σίγουροι είστε τελικά ότι μπορείτε να απολαύσετε άφοβα και χωρίς προβλήματα, όλα αυτά που αγαπάτε?
  • Μπορεί τελικά αυτό που είναι για κάποιον φαγητό, για τον δικό σας οργανισμό να είναι δηλητήριο?

Είναι πλέον αποδεκτό και αναμφισβήτητο γεγονός, ότι η διατροφή παίζει τον σπουδαιότερο και σημαντικότερο ρόλο στην υγεία μας. Πάρα πολλές παθήσεις και προβλήματα της σύγχρονης εποχής αποδίδονται στη διατροφή μας.

Τη διαπίστωση αυτή την έκανε πρώτος ο Ιπποκράτης το 400 π.χ. λέγοντας, «Άσε την τροφή σου να γίνει το φάρμακο σου και το φάρμακο σου η τροφή σου», για να συμπληρώσει μερικούς αιώνες αργότερα (75 π.χ.) ο Ρωμαίος φιλόσοφος Τίτος Λουκρήτιος λέγοντας πως, «Αυτό που για κάποιον είναι φαγητό, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι δηλητήριο».

Είναι επίσης πραγματικό γεγονός ότι τα τελευταία 50 χρόνια ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής έχουν αλλάξει ακόμα πιο δραματικά. Για πάρα πολλούς ανθρώπους τα πιο κοινά και συνήθως αγαπημένα μας τρόφιμα, επενεργούν όχι σαν φάρμακο αλλά σαν…φαρμάκι για τον οργανισμό μας, προκαλώντας αμέτρητα προβλήματα υγείας χωρίς καν να το υποψιαζόμαστε.

Το καθημερινό μας διαιτολόγιο έχει εμπλουτισθεί με καινούργιες και εξωτικές τροφές, με νέες πρόσθετες χημικές ουσίες και νέες τεχνολογίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων και ποτών.

Όλα αυτά, μαζί με τη συνεχώς αυξανόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος και των υπογείων υδάτων, την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων, αντιβιοτικών, ορμονών κ.λ.π. στη διατροφή μας, καθώς επίσης τις ελλείψεις διαφόρων ενζύμων του οργανισμού μας, τις διάφορες παθήσεις και φλεγμονές του πεπτικού μας συστήματος, τις αντιδράσεις στα χημικά συστατικά των τροφίμων (συντηρητικών ή χρωστικών) και τη μονότονη συνήθως διατροφή μας, προκαλούν υπερφόρτιση του οργανισμού μας και επιδεινώνουν την προσπάθεια του να απορροφήσει και να αφομοιώσει τις τροφές, με αποτέλεσμα να αντιδρά σε αυτές, να μην τις «ανέχεται» προκαλώντας έτσι την Τροφική Δυσανεξία.

Παράγοντες που προκαλούν Τροφική Δυσανεξία

  • Σύγχρονος τρόπος ζωής (lifestyle)
  • Καινούριες – εξωτικές τροφές
  • Νέες πρόσθετες χημικές ουσίες
  • Νέες τεχνολογίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων – ποτών
  • Μόλυνση περιβάλλοντος και υπογείων υδάτων
  • Υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων, αντιβιοτικών, ορμονών, κτλ
  • Ελλείψεις διαφόρων ενζύμων του οργανισμού
  • Διάφορες παθήσεις και φλεγμονές του πεπτικού συστήματος
  • Αντιδράσεις στα χημικά συστατικά των τροφίμων (συντηρητικών, χρωστικών)
  • Μονότονη διατροφή

Πως επηρεάζεται ο οργανισμός μας? (Μηχανισμός δράσης)

Από τη στιγμή που μια ξένη ουσία (ιοί, μικρόβια, τοξίνες κ.λ.π.) μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος, ο οργανισμός αντιδρά φυσιολογικά σε αυτήν και παράγει αντισώματα και άλλες ουσίες που εξουδετερώνουν τον εχθρό (αντιγόνο), εμποδίζοντας τον από το να βλάψει τον οργανισμό. Όταν κάποιος παρουσιάζει δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, ο οργανισμός του δεν το αφομοιώνει εντελώς, επιτρέποντας έτσι στο ημιτελές τρόφιμο να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος ως αντιγόνο, όπου και αντιμετωπίζεται ως «εχθρικό» με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά και να παράγει τα ειδικά αντισώματα IgG (ανοσοσφαιρίνη G) για να αμυνθεί και να προστατεύσει τον οργανισμό από τους ανεπιθύμητους «εισβολείς».

Κάθε αντίδραση είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα εκκρίνει πολύ ισχυρές χημικές και τοξικές ουσίες για να εξουδετερώσει τους ανεπιθύμητους «εισβολείς». Η κινητοποίηση του οργανισμού για αντιμετώπιση των «εισβολέων», πυροδοτεί διάφορες εσωτερικές βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό, με την εμπλοκή και άλλων οργάνων και συστημάτων, εκτός του ανοσοποιητικού (π.χ. θυρεοειδής, πάγκρεας, ήπαρ, επινεφρίδια, νευρικό, ενδοκρινικό σύστημα) με αποτέλεσμα σταδιακά την πίεση, την κόπωση και την εξάντληση τους. Αυτή η συνεχής και χρόνια πίεση υπονομεύει, αποδυναμώνει και φθείρει σοβαρά την άμυνα του οργανισμού και έτσι βρίσκεται εκτεθειμένος και ευάλωτος σε διάφορες παθήσεις, τόσο σωματικές όσο και νευροψυχολογικές.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε τμήματα των τροφών, κυρίως μόρια πρωτεϊνών, πεπτίδια αλλά και σε διάφορες άλλες χημικές ουσίες, που απορροφούνται από το έντερο σαν να ήταν μικρόβια. Τα αντιμετωπίζει δηλαδή σαν «εχθρικά». Υπό κανονικές συνθήκες μόνο απλά σάκχαρα, λιπαρά οξέα, αμινοξέα και άλλες απλές χημικές ουσίες απορροφούνται από το έντερο. Στην πράξη όμως αυτό δεν ισχύει. Είτε λόγω φλεγμονής του βλεννογόνου του εντέρου (από μυκητιάσεις, τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις κ.λ.π.) είτε λόγω κατανάλωσης των πεπτικών ενζύμων, έχουμε σαν αποτέλεσμα να φτάνουν στον βλεννογόνο του εντέρου διάφορες δραστικές ενώσεις (πεπτίδια κ.λ.π.) τα οποία και απορροφούνται. Προκαλείται έτσι φθορά της γαστρεντερικής μεμβράνης, δημιουργεί διαρροές στο έντερο, προκαλεί εντερική δυσβίωση (αλλοίωση της ισορροπίας της βακτηριδιακής χλωρίδας του εντέρου) και αυξάνει την τοξίνωση του παχέος εντέρου. Οι δραστικές αυτές ουσίες, αποτέλεσμα της συνεχούς και άσκοπης αμυντικής διαδικασίας, επιδρούν σε πάρα πολλούς ενδογενείς μηχανισμούς του οργανισμού διαταράσσοντας τη βιοχημεία του. Ετσι προκαλείται δυσλειτουργία στα ενδογενή συστήματα και η μία παθολογική λειτουργία πυροδοτεί την επόμενη ώσπου τελικά εκδηλώνεται με τη μορφή κάποιας πάθησης.

Φανταστείτε το ανοσοποιητικό (αμυντικό) μας σύστημα σαν έναν άριστα εκπαιδευμένο και οργανωμένο στρατό, με μοναδική αποστολή την αντιμετώπιση των πραγματικών εισβολέων (μικρόβια, ιούς, παράσιτα, τοξίνες, κτλ).

Σκεφτείτε τώρα την άσκοπη σπατάλη των δυνάμεων του και πως μπορεί να καταρρεύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όταν καλείται επιπλέον να αντιμετωπίσει και τους εικονικούς εισβολείς: τις τροφές που τρώμε καθημερινά.

Οι αντιδράσεις αυτές και η παραγωγή αντισωμάτων IgG έναντι των συγκεκριμένων τροφίμων, χαρακτηρίζονται από καθυστερημένα χρονικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν από μερικές ώρες μέχρι και μερικές μέρες, σε αντίθεση με την Τροφική Αλλεργία όπου παράγονται αντισώματα IgE και εμφανίζουν άμεσες, εμφανείς και οξείες αντιδράσεις εντός 2-4 ωρών.

Το φαινόμενο αυτό, της καθυστερημένης χρονικά αντίδρασης από την ώρα λήψης της τροφής μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη και την ανίχνευση της αιτίας, χωρίς το τεστ τροφικής δυσανεξίας της vitascanning Κοζάνης

Με την ειδική όμως εξέταση  η οποία είναι απλή σύντομη ανώδυνη αναίμακτη και πάνω απ όλα μη επιβαρυντική για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού ο εξεταζόμενος κάθεται χαλαρά σε μια πολυθρόνα φορά ακουστικά και ακουμπά τις παλάμες των χειρών σε δυο πλάκες-ηλεκτρόδια από τις οποίες περνά πολύ χαμάλης συχνότητας και ανεπαίσθητο από τον οργανισμό ρεύμα  Με τον ακριβή προσδιορισμό των συγκεκριμένων τροφίμων, όπου ο οργανισμός μας παρουσιάζει Τροφική Δυσανεξία και την απομάκρυνση τους τελικά από τη διατροφή μας, ο οργανισμός μας αρχίζει να ανασυγκροτείται. Τώρα δεν καταναλώνεται άσκοπα αλλά έχει τον χρόνο και την άνεση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τυχόν άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν παράγονται πλέον οι μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων για την καταπολέμηση ανύπαρκτων εισβολέων οι οποίες απορυθμίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έτσι επιτρέπουμε σε αυτό να «αναπνεύσει», να επαναλειτουργήσει σωστά χωρίς πίεση, για να μας παράσχει την απαραίτητη ασπίδα προστασίας έναντι των διαφόρων ασθενειών, επιφέροντας ταυτόχρονα ευεξία και ψυχολογική ηρεμία στον οργανισμό μας.

Τα συμπτώματα δεν είναι ανάλογα με την ποσότητα κατανάλωσης της «ένοχης» τροφής. Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις και μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα και παθήσεις σε βάρος οποιουδήποτε οργάνου του οργανισμού. Στην πραγματικότητα η Τροφική Δυσανεξία είναι συνεχής και χρόνια, αφού η κατανάλωση των «ένοχων» τροφίμων είναι διαρκής, επειδή τα τρόφιμα αυτά μπορεί να βρίσκονται στην καθημερινή μας διατροφή (γάλα, ψωμί, λάδι, ντομάτα, μπανάνες, αμύγδαλα, καφές κ.λ.π.).

Επειδή η Τροφική Δυσανεξία είναι μία εξατομικευμένη βιοχημική αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένες τροφές, ο κάθε οργανισμός, ως διαφορετικός και μοναδικός, αντιδρά σε διαφορετικά είδη τροφίμων από κάποιον άλλον, προκαλώντας του ταυτόχρονα και διαφορετικές παθήσεις και προβλήματα.

Αυτό που κάνει τον καθένα από εμάς διαφορετικό, παρά το γεγονός ότι η γενετική μας κατασκευή είναι σχεδόν η ίδια, ονομάζεται γενετικός πολυμορφισμός και αυτό εξηγεί και το γεγονός γιατί καμία δίαιτα δεν ταιριάζει στις διατροφικές ανάγκες όλων των ανθρώπων.

Με ποιες παθήσεις και προβλήματα συνδέεται η Τροφική Δυσανεξία?

Έχει αποδειχθεί μέσα από διάφορες επιστημονικές μελέτες ότι η Τροφική Δυσανεξία συνδέεται με κάποιες χρόνιες παθήσεις και προβλήματα όπως Γαστρεντερολογικά, Μεταβολικά, Δερματολογικά, Αναπνευστικά, Μυοσκελετικά, Νευροψυχολογικά κ.λ.π. (βλέπε πίνακα).

Γαστρεντερολογικά και Μεταβολικά Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελκώδης κολίτιδα, σύνδρομο Crohn, φουσκώματα, αναγούλες, ευκοιλιότητα, δυσκοιλιότητα, κοιλιακοί πόνοι, γαστρίτιδα, στομαχικές κράμπες, κατακράτηση υγρών,δυσπεψια , βουλιμία, απώλεια βάρους, παχυσαρκία, κυτταρίτιδα, διαβήτης
Δερματολογικά Εκζεμα, ψωρίαση, αναφυλαξίες, φαγούρα, ακμή, εξανθήματα, ατοπική δερματίτιδα, στοματικά έλκη
Αναπνευστικά Ασθμα, δύσπνοια, βρογχίτιδα, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα
Νευροψυχολογικά Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πονοκέφαλος, ημικρανίες, έξαψη, ίλιγγος, ναυτία, λήθαργος, υπνηλία, αϋπνία, κατάθλιψη, άγχος, υπερένταση, λιποθυμίες, κούραση, αδυναμία, δυσκολία αντίληψης και συγκέντρωσης, παιδική υπερκινητικότητα  κρισεις  πανικου
Μυοσκελετικά Αρθραλγίες, μυαλγίες, δυσκαμψία, κράμπες, μυϊκές αδυναμίες
Αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα Ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυτισμός, πολλαπλή σκλήρυνση, οίδημα βλεφάρων, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, αρρυθμίες, ταχυκαρδίες

Προτού όμως ενοχοποιηθεί η Τροφική Δυσανεξία για τα προβλήματα αυτά,θα πρέπει προηγουμένως ο ιατρός σας να ερευνήσει και να αποκλείσει την πιθανότητα ύπαρξης οποιασδήποτε άλλης παθολογικής κατάστασης.

πηγες EYFIC (Ευρωπαϊκός οργανισμός πληροφόρησης για τα τρόφιμα FIA{Οργανισμός ευαισθητοποίησης για την τροφική δυσανεξία )

vitascanningkozanis.blogspot.gr

Κάντε Like και μείνετε ενημερωμένοι!!! Μια δυνατή σελίδα στο Facebook ”Ολα Τα Νεα Σε Μια Σελιδα”

–>

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK